Jak zvýšit biologickou dostupnost kurkumy v těle
Co můžeme udělat pro zvýšení biologické dostupnosti kurkumy v těle?
Zde je několik návrhů:
1. Černý pepř - Piperin, což je klíčová chemická látka černého pepře, pomáhá absorpci kurkuminu, který je aktivní složkou kurkumy, a tak zvyšuje množství kurkuminu, které tělo může absorbovat. Takže pokud jste na vaření s kurkumou, ujistěte se, že přidáváte do jídel též černý pepř.
2. Míchání s tuky - Jedním z hlavních důvodů nízké dostupnosti kurkuminu v těle je jeho nízká rozpustnost ve vodě. Proto lze míchat kurkumu s oleji, jako je kokosový olej, lněný olej, olivový olej atd.
3. Míchání s quercetinem - Quercetin je rostlinný pigment (flavonoid), který se vyskytuje v mnoha rostlinách a potravinách, jako je červené víno, červené hrozny, tmavé třešně, cibule, zelený čaj, jablka a jahody. Quercetin inhibuje určitý enzym, který deaktivuje kurkumin. Ovoce tmavě červené nebo modré barvy má nejvyšší obsah kvercetinu. Patří k nim tmavé třešně, brusinky, borůvky a černé švestky. Ze zeleniny obsahuje quercetin např. červený listový salát, syrové zelí, čekanka, syrový špenát, papriky, fazole a syrové brokolice.
Zatímco kurkuma mohou být přidány do mnoha pokrmů, kurkumin je velmi citlivý na teplo, a zhruba 85% je zničen, když se kurkuma vaří dobu 15 až 30 minut. Takže další účinný způsob, jak přidat kurkumu do svého jídelníčku je, že ji přidáte do smoothies a koktejlů.
Zdroj: Healthyandnaturalworld.com
Komentáře