Dieta po operaci žlučníku

10.2.2012 00:01
Diety

Dieta po operaci má být dodržována 4-8 týdnů. Po laparoskopickém výkonu je zpravidla kratší, 2-3 týdny.

Protože po výkonech v břiše všeobecně dochází k po­ruchám funkce dutých orgánů v důsledku prosáknutí a srůstů, je třeba jistého dietního omezení až do doby, kdy se srůsty stanou jemnými a nebrání ve funkci ža­ludku a střev. Pak se většina operovaných z diety uvol­ní a zřídka vyloučí některé jídlo doživotně.

Nemalým problémem společenským, zdravotním a ekonomickým je současná obezita populace. Na té se podílí velkou měrou složení stravy, v níž převládají uhlovodany - cukry, obsažené v cukrech a mouce, rý­ži. Onemocnění žlučníku a žlučových cest samy vedly k jistému omezení v kalorickém příjmu. Po zrušení příčiny obtíží jsou často nemocní zaskočeni rychlým váhovým přírůstkem.

Je tedy třeba zvažovat kalorickou hodnotu přijíma­ných potravin. Dnes jsou prodávané potraviny většinou kaloricky identifikovány. Potraviny by měly být přijímány zprvu v menších množstvích 4-5x denně. Z důvodu většího komfortu spánku omezovat večerní dávku. Obávané tuky po výkonu na žlučníku a žlučo­vých cestách: netřeba se omezovat v užívání přiroze­ných tuků, jako jsou máslo, olej nebo ztužené tuky do 50 g denně. Nejsou vhodné tuky upravované vysoký­mi teplotami nebo dokonce užité ke smažení. Ty ury­chlují činnost střev a zvyšují plynatost. Ty mohou být příčinou bolestí v břiše po operaci. Není námitek proti mléku a mléčným výrobkům, stejně jako proti libové­mu masu (telecímu, hovězímu, drůbežímu, netučným rybám, šunce, králičímu masu). V pooperačním obdo­bí většinou operovaní nesnášejí tučná masa všeho druhu, včetně masa tučných ryb jako je úhoř, sumec, i tučný starý kapr; vepřové, škvarky, sádlo, lůj, slepi­ce, husy, kachny, skopové, výrobky ze zabijačky, uze­niny, majonézu a všechny výrobky, které ji obsahují. Jako přílohy možno užívat přílohy běžné - brambory ve formě vařené, pečené či kaše, rýže, knedlíky, těsto­viny. Ne bramborák, opečené bramborové hranolky, krokety, lupínky. Nesnáší ovoce a zeleninu s velkým zbytkem a nadýmající. Z této zásady se odvíjí ostatní. Nic nesmažit, tuk jen přirozený. Kořenit jemně je možno. Čerstvé houby a kyselé okurky včetně naklá­dané zeleniny minimalizovat, nejíst kapustu, hrách (nikoliv čerstvý), květák, fazole, celer, česnek a cibuli ve větším množství nebo osmaženou, kořenovou zele­ninu, hrušky, švestky, ořechy a třešně, melouny. Kom­poty možno všeho druhu. Pečivo starší, ne čerstvý chléb. Zkraje ne kupované cukrářské výrobky, lepší je piškotové pečivo, suchary. Z vajíček můžete bílek i va­jíčka na měkko. Z mléka téměř vše i sýry, krom sýrů těžkých a uzených. Tvrdý alkohol se nedoporučuje, sklenka piva nebo vína, slabá černá káva nevadí.

Postupem doby budete dietu opouštět. Pokud ně­která jídla, která jste zkusili, způsobí obtíže byť malé, nutno je odložit a zkusit později. Vlastní zkušenost je důležitější než jakákoliv doporučení.

Zdroj: Operace žlučníku a žlučových cest, nakladatelství Triton

 

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

http://www.topdieta.sk diéta
adsfdaf  |  13.4.2012 21:57

Ahoj, je možné a přirozené, že mám po operaci teploty a horečky?
Adam  |  30.4.2012 19:41

http://www.ermail.cz/link/CCAYANCaNJec2lcCaTAClmVCmllC2jAN
peroxid  |  10.3.2013 12:05

Sulfa/myd. ,oxin,oxir!.an.
Pero  |  16.9.2013 06:59

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *