Dieta při zánětu slinivky břišní

16.1.2012 00:01
Diety

Dietní režim u onemocnění slinivky v zásadě sleduje tři cíle:

1. Vyloučit látky, které podporují zánět zevně sekretorické tkáně slinivky břišní.
2. Vyloučit součásti jídel, které se nemohou pro nepřítomnost enzymů strávit a podléhají ve střevě kvasným procesům s nepříjemnými vedlejšími projevy.
3. Po operacích v dutině břišní je nutno vyloučit části stravy, které vedou k urychlení střevní činnosti nebo plynatosti. Pooperační srůsty a slepeniny kliček bránící dobrému průchodu obsahu střeva by mohly být příčinou bolestí v břiše. V případě, že se jedná o diabetika, jak to často u onemocnění slinivky bývá (přes 30 %), je třeba dietu korigovat především v obsahu cukrů.

Dietní opatření:

Hlavní dietní zásadou je úplný zákaz alkoholu, omeze­ní spotřeby tuků, u těžkých forem je třeba korigo­vat i bílkoviny

Doporučuje se přívod velkého množství vitaminů, protože vstřebávání některých je vázáno na roz­pustnost v tucích. Ty jsou v dietě omezovány.

Během jídla je potřeba užívat kapsle s mikrotabletkami, aby došlo k dokonalému promíchání s jídlem. Dávkování je určeno lékařem podle tíže onemocně­ní a váhového profitu nemocného. Nutnost substi­tuce je individuální. U zdravého člověka je potřeba 30-50 % vlastních pankreatických šťáv. S nemocí a se ztrátou žlázové tkáně po operaci množství šťáv klesá.

Po operaci bývá nemocný na čaji a tekutinách s úhra­dou potřeby tekutin a solí v infuzích. Pak postupně dostává vývary z rýže a zeleniny a nakonec přechá­zí na libová masa.

Je zakázáno:

Tučné maso vepřové, husa, kachna, tučné ryby a rybí konzervy, masa smažená na oleji, masa uzená, sla­nina, sádlo, lůj, kořeněné pokrmy, čerstvé kynuté pečivo a tučné pečivo, zelí, kapusta, celer, cibule, česnek, pórek, majonéza, jíška, těžké sýry, ořechy, oříšky, mák, silná černá káva, vývary, vejce samotné, čokoláda, cukrářské výrobky, smetana, šlehač­ka, alkohol v každé formě.

Je povoleno:

Vejce v pokrmech, starší chleba, starší pečivo, mléko ve všech formách včetně mléka kyselého, kefír, jo­gurty, netučný tvaroh a jemné netučné sýry, piškoty, suchary, rýže, těstoviny, kaše vločková, krupicová, rýžová, houskové knedlíky, bramborové knedlíky, knedlíky z krupicového i tvarohového těsta, bram­bory ve všech formách, kde není použit tuk, žemlov­ka, piškotová těsta, pudingy, mrkev, špenát, mladý hrášek a fazolky, hlávkový salát, rajčata, zelenina vařená i dušená, z ovoce jablka, banány, pomeranče, meruňky, broskve, citróny, kompoty bez omezení. Maso má být vařené, nikoliv smažené na tuku, může být dušené, pečené na vodě, grilované, zadělévané, ale jen libové. Je doporučováno telecí maso, maso z libových ryb, z uzenin libová šunka. Z tuků je po­voleno 4-5 dkg másla a rostlinných tuků zaděla­ných do pokrmů. Polévky z povolených surovin, za­huštěné moukou, ne jíškou. Omáčky jsou povoleny bešamelové, pažitková, koprová, rajská, petrželová. Kořenit lze pouze zelenou natí a citronovou kůrou. K inspiraci je dobré si opatřit speciální kuchařku s návody k úpravě dietních jídel pro nemocné po operaci a s nemocnou slinivkou.

Zdroj: Doc. MUDr. Jan Šváb - Operace pankreatu, nakladatelství Triton

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Může mi někdo říct, jak vyrobit kyselé mléko? :-) Z toho, co je...
Mary  |  16.1.2012 10:37

Nevyráběj, kup si neslazený kefír to je to samé. Jinak k názvu diskuze,...
m26  |  16.1.2012 18:47

Diety, hubnutí, ztráta hmotnosti, to jsou témata, které mě bohužel...
pavlatko  |  3.7.2012 16:33

Prosím o radu, jaké mléčné výrobky lze používat při cystách na...
weitd@email.cz  |  30.1.2016 08:51

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *