Diety pro zlepšení chování hyperaktivních dětí

27.10.2009 00:00
Diety

Různé metody potvrzují, že pozitivní změny chování mnoha hyperaktivních dětí lze dosáhnout individuální přizpůsobenou stravou. Zmíníme si proto některé z nich.

Dieta chud á na cizorodé látky (podle profesora Eggera)

Dieta se skládá z potravin, které jsou, na základě zkušeností, jen zřídka neslučitelné a dítě ji musí držet tak dlouho, dokud se jeho chování neznormalizuje. Ve druhé fázi se potraviny, které jsme vědomě z jídelníčku dítěte vypustili, jedna po druhé zase přidávají a testují, a to v rozmezí 3 až 4 dnů. Potraviny, kter é nevedou k žádné reakci, se zase v jídelním lístku mohou objevit.

Feingoldova dieta

Feingoldova dieta vychází z nesnášenlivosti kon­zervačních látek a potravinářských barviv a také přírodních salicylátů v potravinách. Dieta zaka­zuje všechny uměle barvené potraviny a antioxidanty BHT (butylhydroxytoluol) E 321, stejně jako všechny potraviny, které obsahují přírodní salicyláty. Z jídelníčku proto vypusťte:

Angrešt

Blumy

Borůvky

Broskve

Citrony

Černý rybíz

Grapefruity

Hroznov á šťáva

Hroznov é víno

Jablka

Jahody

Maliny

Mandle

Meruňky

Nektarinky

Ocet

Okurky

Pomeranče

Rajská jablíčka a všechny produkty z rajčat

Rozinky

Švestky

Třešně

Víno


Fosf átová dieta (podle Herty Hafer)

Fosfátová dieta vychází z nesnášenlivosti potravin, které obsahují fosfáty. Fosfáty obsahuje mnoho hotových výrobků, jako regulátory kyselin a sta­bilizátory. Vyskytují se pod čísly s označením E 338, 340, 341, 450 atd. Vyvarujte se proto těchto potravin:

• Tavený sýr

• Kondenzované mléko

• Sladké nápoje obsahující kofein, např. cola

• Prášek do pečiva

• Pečivo

• Uzeniny

• Pudinkový prášek

• Zmrzlina a zmrzlinové krémy

Také potravin, které mají od přírody vysoký obsah fosfátů, byste se měli vyvarovat, nebo je alespoň velice omezit:

Vejce (lecitin ve žloutku obsahuje fosfáty)

Ořechy

Kaštany

Kakao

Čokoláda

Ovesné vločky (i ve směsi můsli)

Mléko

Tvaroh

Sýry

Většina ovoce, především citrusové plody

Následně se musí odbourat cukr a s přikloněním k Feingoldově dietě také E 330, 333. Herta Hafer zjistila, že nesnášenlivé vůči fosfátům jsou většinou štíhlé vytáhlé atletické typy.

Zdroj: Brigitte Speck – Vaříme malým neposedům, Computer Press

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Byla jsem mile překvapená jaký má efekt na tělo "VAŘENÍ BEZ TUKU",...
Pavla Janoušková  |  5.11.2009 14:56

Och ty reklamo!!
Pavla  |  5.11.2009 15:03

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *