Srdci a cévám výrazně škodí i pobyt v zakouřeném prostředí
Pobyt v zakouřených místnostech neohrožuje podle vědců pouze
lidi. Kočky či psi v domácnosti kuřáka umírají dříve než domácí
mazlíčci nekuřáků. Vážné riziko představuje pasivní kouření podle
odborníků zejména pro zaměstnance hostinců a barů, kteří jsou
cigaretovému dýmu vystaveni po celý den. Požadují proto kouření
na veřejnosti omezovat.
V řadě zemí již návštěvníci restaurací kouřit nemohou. V
Evropské unii například v Irsku, Norsku, Švédsku, Španělsku či
Itálii. Zákaz kouření na veřejných místech schválila v
Anglii i dolní sněmovna britského parlamentu. Podobný zákon brzy
vstoupí v platnost i v dalších částech Británie - Severním Irsku
a Skotsku.
Zkušenosti newyorských restauratérů podle odbornice na léčbu
závislosti na tabáku Evy Králíkové vyvracejí mýtus o tom, že
zákaz kouření znamená nižší příjmy těchto podniků. Příjem z daní
manhattanských restaurací byl podle ní za první nekuřácký rok o
12 procent vyšší než v předchozím roce.
Naprostý zákaz kouření v restauracích se snažil ve sněmovně
neúspěšně prosadit poslanec Josef Janeček (KDU-ČSL). Dolní komora
sice loni po mnoha měsících dohadování schválila zákon omezující
kouření. Jeho uplatňování v praxi ale zatím naráží na nejednotný
výklad některých paragrafů, podle kritiků zákona se v
restauracích nic nezměnilo. V prosazování jednoznačné normy hodlá
Janeček pokračovat.
Odborníci uvádějí, že v ČR denně zemře na následky nemocí z
kouření 50 až 60 lidí. Celkem umírá v důsledku aktivního kouření
18.000 lidí ročně, na následky pasivního kouření zemře dalších
1500 lidí. Polovina kuřáků prožije v porovnání s nekuřáky život o
15 let kratší. Úmrtí navíc často předcházejí vleklé zdravotní
problémy.
Karel Čada - ČTK
Ačkoliv jsem nekuřák, je paradoxní zákaz kouření marihuany a zakouřené restaurace "obyčejnými" cigaretami, jsou povolené, ba přímo kdo nekouří, je "bačkora" (viz. článek výše).
- Odpovědět
Pošli odkaz