Ovlivňuje výživa poruchy rovnováhy?
Mají konstantní objem, obsahují stejné koncentrace jednotlivých minerálů (sodíku, draslíku, chloridů ap.).
Vlivem traumatu nebo degeneračních změn nitroušních struktur může tato nezávislost vymizet. Změny objemu a koncentrace různých látek v ostatních tekutinách organizmu mohou ovlivňovat i stav tekutin uvnitř ucha. Rozhodující vliv mají především změny koncentrace minerálů, hlavně sodíku a cukru.
Pacienti s postižením rovnovážného systému by měli omezit přísun potravin s vysokým obsahem cukru nebo soli. Omezení nebo úplné vyloučení tohoto druhu potravin může přispět ke zlepšení stavu pacienta. Další látky, které by měly být užívány kontrolovaně a přiměřeně jsou kofein a alkohol. Kofein zvyšuje vylučování tekutin močí a jeho stimulační účinky mohou negativně ovlivnit potíže pacienta. Alkohol zase ovlivňuje funkce nitroušních tekutin. Omezte také potraviny s obsahem glutamátů (konzervované potraviny, potraviny v sáčcích). U některých pacientů mohou vést ke zhoršení stavu.
Nutný je i vyrovnaný příjem tekutin. Stabilizací stavu tělních tekutin jako celku lze ovlivnit druhotně i stav nitroušních tekutin. Je nutno vyváženě rozložit příjem tekutin i stravy během dne. Jíst pravidelně. Nevynechávat z různých důvodu jednotlivá jídla.
Zdroj. MUDr. Pavel Vrabec - Poruchy rovnováhy, nakladatelství Triton
Komentáře
Pacienti s postižením rovnovážného systému by měli omezit přísun potravin s vysokým obsahem cukru nebo soli.
Ráda se nechávám inspirovat zajímavými informacemi o našem zdraví, třeba získanými v Komunitě 111, a když můžu ráda zprostředkovávám dále.
- Odpovědět
Pošli odkaz