Výživa po zánětu žlučníku

6.4.2010 00:00
Diety

Pokud lékař dovolí konzumovat stravu, začíná se vždy od diety s přísným omezením tuku. Suroviny a pokrmy z nich připravované jsou převážně sacharidového (škrobového) typu.

 

Technologická úprava a zásady této diety jsou šetřící. Ke snídani se doporučuje starší pečivo (nenadýmá) a černý slabě oslazený čaj. K dopolední přesnídávce a odpolední svačině ovocná přesnídávka se sucharem nebo ovocný rosol (pudink, kde místo mléka je ovocná šťáva). Na hlavní chody, tedy oběd a večeři, je pak nejvhodnější podat šlemovou polévku, jako je rýžová nebo vločková.

Obilovina se dá vařit do studené osolené vody a vaří se dostatečně dlouhou dobu, aby se dokonale uvolnil škrob a šlem, který blahodárně působí na akutní problémy trávicího traktu. Nepoužíváme vůbec žádný tuk!!! Takto přísnou dietu je potřeba dodržet dle doporučení lékaře a individuálních obtíží několik dní. Je totiž neplnohodnotná, tudíž by organismu chyběly důležité látky, jako živočišná bílkovina, vitamíny, minerální látky a tuk.

Po čtvrtém dnu, pokud se bude stav nemocného zlepšovat, můžeme začít podávat kousek libového masa, na sucho opraženou mouku, později pak čerstvé máslo do hotového pokrmu. Dodržujeme tady pak delší dobu zásady šetřící diety s omezením tuku, přibližně s 50 g tuku na den. Alkohol i káva jsou nevhodné, taktéž potraviny a pokrmy obsahující větší množství tuku, jako čokoláda. Problémy též dělá mléko jako takové i kakao a bílá káva. Lépe jsou snášeny zakysané mléčné výrobky nebo nepikantní sýry s nižším obsahem tuku. Z ovoce vybíráme jemné šetřící druhy bez peciček, jadérek a silné slupky, jako jsou meruňky, jablka, broskve, ovocné přesnídávky, ovocné přírodní šťávy. Ze zeleniny je to například kořenová zelenina, hlávkový salát a ledový salát, červená řepa, cuketa, chřest, rajský protlak, ale už ne kečup. Nevhodné jsou luštěniny a celozrnné obiloviny a i pečivo z nich. Z povolených obilovin je to pak rýže, ovesné vločky, pohanka, krupky, bílá mouka a pečivo z ní. O libovém mase již byla řeč. Z uzenin je nejvhodnější kvalitní šunka. Máslo je lehčeji stravitelné než olej, kvalitní oleje jsou též samozřejmě vhodné. Vždy je vkládáme až do hotového pokrmu. Z koření jsou to zelené natě a sušená koření nevýrazného typu, jako jsou pažitka, petrželka, majoránka, vývar z kmínu, kopr, meduňka a další. Z moučníků je vhodné piškotové a odpalované těsto. Pozor na různé sladké krémy, které jsou pro žlučníkáře velmi nevhodné. Taktéž někteří žlučníkáři nesnáší sladká jídla.

Z technologických úprav se doporučuje dušení, pečení v alobalu, vaření. Zahušťuje se zálivkou z nasucho opražené mouky nebo například ovesnými vločkami nebo pečivem, které se nechají rozvařit.

Příklad jídelníčku v akutním období:

Snídaně: Starší pečivo. Čaj černý.

Přesnídávka: Jablečná přesnídávka. Starší houska.

Oběd: Rýžová polévka s mrkví. Bílý toustový chléb. Meruňkový kysel. Starší rohlík.

Svačina: Vločková polévka. Starší houska.

Večeře: Příklad jídelníčku po akutním období:

Srpkový čaj. Pečivo. Máslo. Tvaroh s pažitkou. Mrkev. Jablko. Houska.

Příklad jídelníčku po akutním období:

Snídaně: Šípkový čaj. Pečivo. Máslo. Tvaroh s pažitkou. Mrkev.

Přesnídávka: Jablko. Houska.

Oběd: Zeleninová polévka. Kuřecí kostky na rajském protlaku. Rýže. Hlávkový salát.

Svačina: Bílý jogurt s banánem. Rohlík.

Večeře: Zapečené brambory se špenátem a sýrem. Červená řepa.

Zdroj: Diana Chrpová ? S výživou zdravě po celý rok, nakladatelství Grada

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

chtěla bych se zeptat ,zda po operaci žlučníku mohu pít kozí mléko ne...
jana  |  29.11.2010 20:33

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *