Paleo dieta může vést naopak k tloustnutí

Tloustne se po paleolitické dietě? Strava lidí doby kamenné, bohatá na tuky a proteiny a chudá na sacharidy, kterou mnozí volí proto, aby zhubli, může mít opačný účinek. Ukazuje to výzkum australských vědců, při němž bylo původně cílem prokázat příznivé účinky diety jeskynních lidí. Vyšlo však najevo, že tato dieta může způsobovat výrazný a rychlý přírůstek na váze, píše italský deník Corriere della Sera.

Stále populárnější paleo dieta, prezentovaná jako způsob, jak shodit přebytečné kilogramy, rovněž nemá velký vliv na takové choroby, jako je cukrovka, syndrom dráždivého střeva a roztroušenou sklerózu.

Tým vědců z Melbournské univerzity vedený expertem na diabetes Sofem Andrikopulosem hodlal ověřit, zda paleo dieta může být prospěšná pro pacienty s cukrovkou nebo prediabetes. Vědci vybrali laboratorní myši s nadváhou se symptomy prediabetu. Jedné skupině myší podávali normální stravu a druhé skupině paleo dietu. A myši z druhé skupiny ztloustly za pouhých osm týdnů o 15 procent.

Tato studie oživila mezi vědci debaty o kontroverzní dietě lidí doby kamenné. Experti jsou stále skeptičtější k takovému stylu stravování. Andrikopulos očekával, že myši po paleo dietě zhubnou, a výsledky studie byl překvapen.

Tlusté myši ještě více ztloustly a zvýšila se jim koncentrace glukózy v krvi,“ uvedl Andrikopulos. Kdyby dietu dodržoval člověk vážící 80 kilogramů, brzy by dosáhl 92 kilogramů, uvádí vědec. “Paleo dieta rozhodně není pro všechny. Jestliže se někdo znepokojuje kvůli své váze a zdravotnímu stavu, měl by se obrátit na profesionály, na lékaře a nutriční poradce,“ dodává.

Slavný australský šéfkuchař Pete Evans si vysloužil velkou kritiku, když zveřejnil kuchařku, v níž doporučoval podávat novorozencům vývar z kostí.

Paleo dieta je způsob stravování, kdy se konzumují výhradně potraviny, jaké jedli naši předkové v paleolitu: maso, ryby, ovoce, zelenina a vejce. Nejedí se žádné obilniny, luštěniny, mléčné výrobky, rafinovaný cukr a sůl. Snížení příjmu cukrů a sodíku může být považováno za klad této stravy, ale naprosté vyloučení obilnin a luštěnin a zvýšená konzumace červeného masa je podle nutričních poradců velmi negativní. Zvýšená konzumace červeného masa je navíc spojována se zvýšením rizika vzniku nádorů.

Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související články: 

Komentáře (32)

  • Obrázek uživatele Lucka
    Lucka (anonym)

    Když paleodietu drží lidé s moderními civilizačními nemocemi, trvá několik měsíců, než to zabere a tělo se s tím srovná, protože musí vyloučit jedy a konzervanty z průmyslově vyráběných potravin. Základem paleodiety je její absolutní čerstvost. Také hodně zeleniny a ovoce. A nesmí se dieta porušit a sníst fastfood, nebo něco, v čem jsou jakékoli konzervanty, protože ty na dlouhou dobu poškodí trávení.

    Dub 17, 2016
  • Obrázek uživatele Michal
    Michal (anonym)

    Když paleodietu drží lidé...Je to proste nesmysl postaveny ne mytwxh o prastarem stravovani...proste se nekdo chxe udelat zajimavym a vydelat nejake penize...:-)

    Dub 17, 2016
  • Obrázek uživatele Johny
    Johny (anonym)

    Na mně měl hubnoucí účinek jen jídelníček, kde je zastoupena zelenina alespoň z 50%, ve prospěch syrové, listové,a taky jíst jen když je hlad. Dostal jsem se k tomu náhodně, když manželka kvůli rakovině na takovou stravu přešla (výlučně zeleninovou)- takže z nouze ctnost. První úbytek byl asi 7kg za 3 měsíce, pak jsem povolil a ustálilo se to na -5kg. Ta zelenina dokáže vytlačit i chuť na sladké (to si žádají plísně v tlustém střevu). Samozřejmě vyloučit maso, které v nás zahnívá a znečišťuje tělo. Zkuste to a uvidíte - a bez reklam na komerční prostředky.

    Dub 19, 2016
  • Obrázek uživatele 9Oletý
    9Oletý (anonym)

    člověk nikdy žádnou dietu nedržel. Chleba, sádlo, slaninu, zeleninu bylinky ze zahrádky, brambory. Lidé měli daleko více pohybu a to každodenní prací.

    Dub 19, 2016
  • Obrázek uživatele Maddie
    Maddie

    Ano, ano, jak říkáte. Hlavní je aby velkou část stravy tvořila zelenina a v menší míře ovoce. Dále se pak držet jednoduchého pravidla: Čím více je to zpracované, tím více od toho ruce pryč :) Takhle nejenom, že vám ubudou kila, ale bude i zdraví!

    Dub 25, 2016
  • Obrázek uživatele Mimmm
    Mimmm (anonym)

    Je to proste nesmysl...Aneb lepší je to hned shodit, aniž by to člověk vyzkoušel, že jo...

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele Zajímavý odkaz
    Zajímavý odkaz (anonym)

    http://www.receptynahubnuti.cz/paleo-dieta-osobni-zkusenosti/

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele Tomáš
    Tomáš (anonym)

    Doporučuji přečíst knihu "Jídlo na prvním místě"

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele Josef
    Josef (anonym)

    Nic noveho pod sluncen, uz pred 10 lety v Evrope se propagovala "dieta z doby kamenne" ( hledej treba pod Low carb, Logi-Diät) Nejdulezitejsi je sokovat publikum, zbytek (obchod, prodej,uspech) prijde sam...

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele Lucie
    Lucie (anonym)

    Dneska se všechno hrozně řeší, o všem se píšou knihy, každy chce zbohatnout na aktuální posedlosti lidí být skvělý, štíhlý, zdravý, krásný, výkonný, úspěšný, dokonalý... Samozřejmě je lepší, když je ideálem životní styl zdravější než např. posedávání po hospodách, inhalace dehtu a oxidu uhelnatého, konzumace bůčka a knedlíků a navrch ještě zalévání množstvím alkoholu či sladkých nápojů, ale to, co se děje dneska, už mi přijde na hlavu. Pořád nějaké nové trendy ve stravování, ve cvičení... a vždycky je to to jediné pravé, než za rok zase přijde něco nového. Jako kdyby se lidi už ani neuměli rozhodnout sami a používat vlastní úsudek, jen čekají, kdo jim nadiktuje, co mají jíst a jak se hýbat, nejlépe i, jak se k tomu obléct.

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele Andrea
    Andrea (anonym)

    Je toho hodně, co jsem jen toho za pár desítek let o stravování slyšela. Maso ano, maso ne, mléko ano, mléko ne, vejce nevejce, fit pro život, mořské řasy, zrní nezrní, makrobiotika, vegetarián, vegan, frutarián, pšenice je jed, raw food, živá strava - mrtvá voda... jak se v tom vyznat?

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele Tomáš R.
    Tomáš R. (anonym)

    Návrat k pokrmům a životu lovců a sběračů ve starší době kamenné? No a to už neřekne, že se tenkrát lidi dožívali průměrně 19 let....

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele Jan
    Jan (anonym)

    Zapominate na fakt, ze takova prumerna doba delky zivota bylahlavne diky velmi nebezpecnemu zpusobu zivota, kde cloveka ohrozovalo jen to ze vytahl paty za hranice tabora. Pridejte prakticky absenci jakekoli mediciny a je celkem jasne proc lidi umirali tak brzo. Zrovna vliv stravy v tom bude spis zanedbatelny

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele veronika
    veronika (anonym)

    Paleo znam velmi dobre - jsem Personal Chef v Londyne a nekteri klienti si zadaji Paleo. Bohuzel to ma smysl jen pro nektere lidi, specialne pro ty co dobre travej maso a lusteniny jim delaji potize (pro me je treba paleo nevhodny i kdyz maso mam rada). Ja se treba neobejbu bez zeleniny, lustenin, grains a ovoci. A prebytkem masa naupak tloustnu.. Vsechno je to o poslouchani vlastniho tela, ne o nasledovani diety z knizky.

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele Petr
    Petr (anonym)

    Uz se pres rok stravuji Paleo. Nebudu se dlouze vykecavat, takže fakta. 1. Nikdy sem se v živote necítil lip a nemel tolik energie 2. Zelenina a ovoce pred tim bylo pro me tabu, jaká hloupost 3. Bílkovin s nim zhurba stejne jako před Paleem 4. Finančně je to cca stejne 5. Psychika

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele Chlapík ze Zlína
    Chlapík ze Zlína (anonym)

    Na paleo dietě je velmi mnoho fajn věcí, ale dvě výtky jsou základní: 1. každá dieta, která (zcela!) vyřazuje velké skupiny potravin (mléčné a obilné) je z principu špatná a nebezpečná. Tím nehovořím o omezení velké konzumace obilovin (chleby, rohlíky atp.) na rozumnější míru, ale naopak o "paleo-zákazu" veškeré této stravy. 2. červené maso je silně prozánětlivé (vědecké studie) a tím je svázáno se vznikem některých rakovin. Vlastně přizpůsobuje tělo vzniku rakoviny. A to nehovořím o nevhodné přípravě a karcinogenech díky pečení, smažení nebo uzení. Sám mám maso velmi rád, ale s vědomím výše uvedeného jej rozhodně jím s mírou a velmi obezřetně! Jinak doporučuji uvažovat o tom, že někoho metabolismus tráví lépe tuky (paleo super) a jiné tělo lépe sacharidy. Více o tom najdete u tzv. geneticky určených metabolických typů dle DNA, pokud se o výživu zajímáte. Zelenině ZDAR! A paleo dvojnásob!

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele Michal   http://grasa.cz/blog/2015/01/22/10-mytu/
    Michal http:/... (anonym)

    Je fajn vidět, že lidé opravdu o jednotlivých bodech přemýšlejí, pokusím se o odpověď :) 1) "Paleo-zákaz" si každý může vysvětlit po svém. Podle pravidel diety je pečivo opravdu vyloučeno, protože zřejmě neexistuje nic pozitivního, co by mohlo tělu přinést. Na druhou stranu drtivá většina zastánců Paleo stravy schvaluje občasný "cheat meal", kdy si člověk dá i něco z těch potravin, které jsou při paleo zakázány (= pro tělo jsou naprosto nepotřebné či škodlivé). Pokud tedy někdo bez pečiva nemůže být a tolik mu chybí, tak při podobné příležitosti si ho může dopřát. V pravidelné komzumaci ale opravdu nevidím žádný přínos. To, že je pečivo a jiné skupiny jídel obecně povoleno a hromadně konzumováno po celém světě, opravdu neznamená, že jejich vyřazení je špatné. Záleží na úhlu pohledu, ale kdyby byl heroin konzumován celosvětově a byl povolen a já ho ze svého života vyřadil, tak to bude špatně? (ano, extrémní případ, ale spíše narážím na princip) 2) Umíš dohledat nějakou studii, která by toto potvrzovala za předpokladu, že a) vzorek lidí nekombinoval červené maso s přílišným množstvím sacharidů b) vzorek lidí byl pohybově aktivní a snažil se o zdravý životní styl c) není studie financována nějakou společnustí bojující proti konzumaci masa (vegetariáni, výrobce müsli,...) d) bylo maso z kvalitního chovu - tedy bez hormonů, antibiotik atd? To jsou jen body, které mě těď v rychlosti napadly. Některé studie sice opravdu vliv červeného masa na vznik onemocnění potvrzují, ale vždy je tam nějaký háček, který se nedá brát vážně, protože pokud ve vzorku jsou lidé, kteří k červenému masu ze supermarketu sní 6 knedlíků, vypalí krabičku cigaret a zbytek dne proleží na gauči s lahváčem v ruce, tak vlastně nevypovídá o ničem...

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele Michaela
    Michaela (anonym)

    Dobry den. Zkousime s manzelem paleo, vlastne jsme si na to prisli nedavno tak nejak sami az posleze jsme zjistili, ze neco takoveho existuje (mam na mysli predevsim jidla bez psenice), oba cvicime a citime se moc dobre. Ja jsem 2 mesice po druhem porodu a mam pryc 20kg. Co vsak resime je to, co s detmi? Je tento zpusob stravovani vhodny i pro dvoulete dite? A co az pujde do skolky, tam bude muset jist vsechno. No a problem vidim hlavne v tom, ze syn je sice masozrout, ale zeleninu moc jist nechce. Maximalne tak obcas rajce a spenat. a jeste by me zajimalo jak je to s temi mlecnymi vyrobky..? Tech mame obrovskou spotrebu. Moc a moc dekuji za odpovedi.

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele Michal    http://grasa.cz/blog/2015/01/22/10-mytu/
    Michal http:... (anonym)

    Hezký den, gratuluji k vašim dosavadním výsledkům. U dětí se povětšinou doporučuje alespoň vyřazení lepku a chemie. Takže bych se zaměřil hlavně, aby jejich domácí strava byla tvořena převážně "real food", tedy "opravdovou stravou", kde by měl jistě být dostatek ovoce, zeleniny a dalších přírodných (a kvalitních) surovin. Ve škole (a často i u babiček atd.) člověk zkrátka nedokáže ohlídat, co dítě jí a co je mu nabízeno. To bych však příliš neřešil a soustředil se hlavně na domácí stravu, aby byla dostatečně kvalitní. U dětí se chutě a zvyky poměrně často mění, ale důležité je, aby se oni sami cítili dobře a například v kolektivu by jim omezení stravy mohlo způsobit nepříjemnosti. Díky "zvláštním" stravovacím návykům by i dítě mohlo být "zvláštní", což je u dětí chápáno často negativně a nepochopeno. Pokud máte velkou spotřebu mléčných výrobků, tak bych jen dohlédl na jejich kvalitu. Jogurtíky s lentilkami či čokoládkami pod víčkem nelze považovat za jogurty, ale pokud najdete zdroj dobrých jogurtů a třeba sýrů, tak bych se jejich konzumace nebál. Ve chvíli, kdy by dítě mělo nějaké vleklé zdravotní problémy (např. alergie), tak bych je zkusil vyřadit a pozorovat, zda se zdravotní stav bez nich lepší nebo ne.

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele David
    David (anonym)

    Díky za pěkné shrnutí a gratuluji předřečníkům ke změně životního stylu a znovu získanému zdraví :)

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele zajímavý odkaz
    zajímavý odkaz (anonym)

    http://www.mitvsehotovo.cz/2014/06/co-se-mnou-udelalo-jidlo-na-prvnim-miste/

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele Zajímavé stránky
    Zajímavé stránky (anonym)

    http://paleosnadno.cz/whole-30/moje-whole-30/moje-whole30-c-1-jidelnicek/

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele Jana
    Jana (anonym)

    Hezký den, gratuluji k...Nejsem odborník na výživu, ale známý lékař co pracuje na gastru říká, že vysazování lepku, když pro to nejsou důvody je jenom taková dnešní zbytečná móda.

    Črv 10, 2016
  • Obrázek uživatele N
    N (anonym)

    Nejsem odborník na výživu,...Jano, zkus několik týdnů úplně vynechat lepek. Pak sama toho doktora pošleš do háje, jako jsem to udělala já. Není nad vlastní zkušenost. Lehkost, nabitá energií, to je jen desetinka z pocitů. Držíme to už celá rodinka, včetně pubescenta. O jeho pleti napíši jen to, že veškeré potíže s akné zmizely. Nakonec sám člověk dojde na změnu stravy už proto, aby se neotravoval vymýšlením náhrady za běžné mouky. Ne jídla co jedí nemocní, ale mouka je skoro tabu. Jen občas a to naprosto vyjímečně. Myslím tím mouky jako je rýžová atp..Navíc je dnes "vaření" jednoduché, protože se prostě moc nekoná. Vaří a dusí se jen maso..Ale zkus to, takto to nemá cenu ani popisovat. Já vždycky vše zkoušela na sobě. Navíc když ten doktor studoval, o lepku se nepsalo.

    Črv 11, 2016
  • Obrázek uživatele andy
    andy (anonym)

    Nemůže být striktní bezlepková dieta opravdu škodlivá? Tělo si přestane vyrábět protilátky proti lepku, a pak když člověk sní něco s lepkem, tak dochází k prudké zánětlivé reakci, není na něj organismus připraven. Není lepší občas sníst i něco málo s lepkem, aby byly alespoň vytvořeny protilátky?

    Črv 11, 2016
  • Obrázek uživatele Jana
    Jana (anonym)

    Jano, zkus několik týdnů...Ten doktor má 40 /tak to se snad už o lepku něco vědělo/ a hlavně, když se denně ve své ordinaci zabývá problémy lidí se zažívacími potížemi tak snad o tom musí dost vědět. Bylo by skvělé,kdyby to skutečně tak fungovalo,ale myslím si, že tak jednoduché to není, je to opravdu nejspíš jen taková "móda". Buďme rádi, že tuto dietu držet nemusíme!!!

    Črv 12, 2016
  • Obrázek uživatele Radka123
    Radka123 (anonym)

    Zdravím, o paleo dietě jsem si četla na http://www.rokzeny.cz/hubnuti/, sice jsem ji nevyzkoušela, ale zdá se mi to přitažené za vlasy. Člověk se přece s evolucí vyvíjí, tak jak se naučit pěstovat vlastní plodiny se jeho tělo naučilo je zpracovávat a s každou další generací se jim přizpůsobilo ještě víc. Myslím si, že dostatek zeleniny a ovoce udělá rozdíl vždycky, a to jak na zdraví, tak na zevnějšku.

    Kvě 16, 2017
  • Obrázek uživatele Laj
    Laj (anonym)

    Největším problémem u pšenice není lepek, ale to, že je GMO a ještě stříkaná rondapem. Totéž mléko, protože krávy krmené slámou a siláží postříkanou rondapem mají jedovaté mléko.Rondap likviduje střevní prospěšné bakterie, takže nedochází ke vstřebávání živin a podvýživě a k následnému snížení imunity. Uvědomte si, že se složení a skladba potravin za poslední roky neuvěřitelně zmněnila

    Led 17, 2018
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Největším problémem u...Laj, máš velmi bujnou fantazii. Nechceš o tom napsat televizní seriál?

    Led 17, 2018
  • Obrázek uživatele Hanka
    Hanka (anonym)

    Laj, máš velmi bujnou...O vlivu roundupu na strevni mikrofloru i rezistenci antibiotik jsou jiz studie. To, ze se zemedelske plodiny strikaji pred sklizni - desikace - je bezna praxe - lze si to overit na googlu a na strankach doporucujicich agrarni chemii.

    Led 17, 2018
  • Obrázek uživatele jejda
    jejda (anonym)

    O vlivu roundupu na strevni...Víte vůbec co je to round up? Tím postříkat pšenici před sklizní, tak už tam kombajn nemusí vyjet.

    Led 17, 2018

Přidat komentář

Reklama

Reklama