Reklama

10 způsobů jak užívat miso

Miso je velmi zdravé ochucovadlo sladko-slané chuti vyrobené ze sojových bobů, mořské soli a fermentačního činidla, často smíchaná s rýží, ječmenem či jinou obilovinou. Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, vitamíny B včetně vitamínu B12, enzymy a střevům prospěšné mikroorganismy. Můžete jím ochutit polévky, pomazánky, omáčky i pizzu.

10 způsobů jak užívat miso

1.      Používejte světlé miso jako náhražku mléka, másla a soli v krémových polévkách.

2.      Pyré s tofu a citronovou šťávou místo zakysané smetany.

3.      Smíchejte světlé miso s octem, olivovým olejem a bylinkami a použijte jako salátový dresing.

Reklama

4.      Přidávejte nepasterizované miso do marinád, aby se ulehčilo rozložení živočišných proteinů a rostlinné vlákniny.

5.      Použijte tmavé rýžové nebo ječmenné miso ředěné vařící se vodou jako vývar  do polévek z kořenové zeleniny nebo dýní.

6.      Užívejte tmavé miso do zeleninoluštěninových jídel k doplnění množství kvalitních bílkovin.

7.      Udělejte sýr na pizzu obalením pevného tofu žlutým misem.

8.      Vyrobte pomazánku z bílého misa, arašídového másla a jablečné šťávy.

9.      Udělejte si paštiku z tofu, česneku, bílého misa, tahini, citronové šťávy a jedlých mořských řas (např. nori)

10.  Přidejte miso do dipů na jarní závitky a syrovou zeleninu.

Je doporučováno, aby denní dávka díky obsahu soli nepřesahovala dvě čajové lžičky na osobu a den.

 

Reklama

Komentáře

Pavlína (St, 20. 4. 2022 - 22:04)
Ja jsem otom uz tky něco slysela, akorat nevim, co presne vybrat? :-/ Chtela bych to vyzkouset, protoze mam rada tyto prirodniveci. Poradite pls? :-)
Žaneta Přecechtělová (Čt, 21. 4. 2022 - 19:04)
Jestli to chcete zkoušet, tak bychmohla doporučit degustační sadu z obchodu kojibakers , kde si miso objednávám. Je to perfektní dochucovadlo a také je to zdravé. Na stránkách najdete i sekci otázky a odpovědi,Našla jsem tam i spoustu fajn receptů. Manžel miso začal používat v poslední době i do jídla místo soli.
Reklama