Reklama

Doporučení výživy při nesnášenlivosti mléčného cukru - laktózy

Základní princip terapie při nesnášenlivosti mléčného cukru závisí na stupni intolerance. Vzhledem k tomu, že jedinci velmi často snášejí pouze opravdu malé množství mléčného cukru (až 10 g na den), je třeba se zcela individuálně mléka a mléčných výrobků vzdát.

Mléčný cukr je obsažen v každém druhu mléka živočišného původu. Je součástí mateřského, kozího i buvolího mléka. Oslí a kobylí mléko obsahují největší množství mléčného cukru ze všech druhů mléka.

Konzumace fermentovaných mléčných výrobků (jogurt, kysané mléko, pod-máslí, kefír) je na místě, protože ty obsahují velmi málo laktózy (protože bakterie mléčných kyselin mléčný cukr ve výrobku již zpracovaly), a tím i pomáhají mléčný cukr ve střevech strávit. Podstatným způsobem také tělo zásobují biologicky kvalitními bílkovinami a vápníkem. Při lehké nesnášenlivosti laktózy bývá až půl kelímku jogurtu denně dobře snášena.

V sýru bývá mléčný cukr zpracováván bakteriemi již během procesu zrání. Tvrdý sýr (ementál, parmazán) neobsahuje prakticky žádný mléčný cukr. Všechny ostatní druhy sýra obsahují také velmi malé množství laktózy a bývají obvykle dobře snášeny. Obezřetnost je nutná v případě syrovátkového sýra a některých druhů plísňového sýra s přídavkem mléčného prášku. Těch by se jedinci trpící nesnášenlivostí laktózy měli vyvarovat.

Také syrovátka obsahuje laktózu, na 100 ml méně než 5 g. Patří tak k potravinám s vysokým podílem mléčného cukru. Proto laktózu najdeme i ve výrobcích, které obsahují syrovátku, tedy v margarínu a tuku na pečení.

Reklama

Ve srovnání s mlékem také smetana a šlehačka obsahují velmi malé množství mléčného cukru. Tyto mléčné výrobky však na základě vysoké podílu tuku a vysokého obsahu nasycených kyselin ve větší míře nelze doporučit, stejně jako máslo a přepuštěné máslo, která laktózu neobsahují.

Laktóza je ovšem obsažena i v celé řadě jiných potravin. Mimo jiné i v mléčné čokoládě, smetanových a karamelových bonbonech, nugátu, ořechovo-nugáto-vém krému, pralinkách, čokoládových tyčinkách a zmrzlině. V podstatě všechny potraviny a pokrmy, při jejichž přípravě se používá mléko, obsahují mléčný cukr. K takovým patří pudink, mléčná rýže, krupičná kaše, sladké nákypy a palačinky a také mnoho polotovarů.

Chléb a pečivo často obsahují mléko, sušené mléko a sušenou syrovátku. Typickými výrobky tohoto typu jsou knáckebrot, krekry, keksy, mléčný chléb, koláče, směsi músli, ale také směsi na výrobu chleba a koláčů.

Prášek na výrobu bramborové kaše, instatní polévky, hotové omáčky a krémy jsou potenciální zdroje mléčného cukru, stejně jako jídla z konzervy, hluboce zmrazená masová a zeleninová jídla, párky a játrovky, masové konzervy a zvláště uzeniny se sníženým podílem tuku.

Také určité léky mohou obsahovat mléčný cukr. Sladidlo v tabletách obsahuje laktózu jako nosnou látku, stejně jako otruby v tabletách.

Tip
Velmi citliví jedinci by se měli vyvarovat všech výše uvedených výrobků a u každé potraviny v seznamu ingrediencí zvážit, jestli neobsar je mléko nebo jeho složky.

Mléčný cukr není obsažen v:

  • ovoci,
  • zelenině,
  • obilí,
  • masu,
  • rybách,
  • vejcích,
  • cukru, medu,
  • bramborách, rýži, těstovinách.

     

  • Alternativní produkty, v nichž není obsažen žádný mléčný cukr
  • Existuje celá řada takzvaných náhražkových produktů, které lze konzumovat místo mléka a mléčných výrobků nebo používat k vaření. Mnoho těchto potravin je k dostání v obchodech se zdravou výživou a bio výrobky.
  • Mléčné výrobky s nízkým či žádným obsahem mléčného cukru
  • Sójové mléko
  • Ovesné mléko
  • Rýžové mléko
  • Mandlové mléko
  • Sójový krém
  • Sójové jogurty
  • Sójové dezerty
  • Sójové pudinky

     

  • Laktázové preparáty:
    Potraviny obsahující mléčný cukr mohou být dobře snášeny díky paralelnímu požití preparátu obsahujícího enzym štěpící mléčný cukr - laktázu. Dávka se řídí podle rozsahu deficitu laktázy a podle množství požitého mléčného cukru. Preparáty existují v podobě tablet a prášku. Umožňují to, že mléčný cukr je v trávicím traktu správně štěpen a jeho jednotlivé složky organismus může přijímat.

    Zdroj: Laktóza a fruktóza - Co smím vůbec jíst a co mám vařit?, nakladatelství Grada

  •  

    Reklama

    Komentáře

    Jana (Pá, 26. 6. 2009 - 15:06)
    Doporučuji, především pro děti Ganoschokolade(horká čokoláda)s houbou reishi.
    Tento výživný, povzbuzující, zdravý nápoj je obohacen o extrakt Ganoderma Lucidum, vysoce kvalitní kakao, odstředěné mléko a sušenou smetanu na rostlinné bázi. Gano Schokolade je nápad Gano Excel. Tento nápoj je vyráběn z kakaa a Ganoderma Lucidum.

    Farmakologická hodnota
    19iveta (So, 14. 11. 2009 - 13:11)
    Vsichni, kdo intoleranci laktozy nebo celiakii trpi mohou nyni zdarma vyzkouset novou radu vyrobku (vice nez 40) jmenuje se SPAR free from. Podivejte se na www.cz.sparfreefrom.net/signup. Najdete tam pecivo, mlecne vyrobky, koreni, omacky i neco na mlsny zub. Urcite je to zajimave i pro lidi, kteri uvedene intolerance nemaji a radi zkousi neco noveho...

    Zdravim a preji hodne stesti 19 Iveta
    bezlaktózáč (Čt, 30. 1. 2014 - 16:01)
    Dobrý den,
    ráda bych Vás touto cestou informovala o novém webu zabývající se intolerancí laktózy a všem co s tímto onemocněním souvisí. Sama trpím nesnášenlivostí laktózy a vím, že je to nemoc nepříjemná a často zákeřná - hlavně kvůli skryté laktóze v potravinách. Více informací se dočtete zde: http://diagnoza-intolerance-na-laktozu.webnode.cz/.
    Budu ráda za sdílení a doporučení, bude-li se Vám web líbit. Přeji všem mnoho zdraví a pohody!
    Vlaďka (Pá, 22. 1. 2021 - 10:01)
    Mléko mi odmala nedělalo dobře. Byla jsou po něm zahleněná, dělalo se mi špatně od žaludku. nyní piji jen rostlinná mléka, občas si je i sama doma vyrobím (z maku, ovesných vloček, rýže, mandlí) a je mi dobře. Pro případy, že potřebuji rychle mléko do pečení, mám doma kokosové v prášku.
    mirka (Pá, 22. 1. 2021 - 12:01)
    já také trpím tímto neduhem. kupuji si v lékárně Lactanon nebo Laktazym tablety a tak si můžu s pomocí tabletky dát v létě zmrzlinu, dort nebo jogurt. Prostě si jen k tomu musím přidat tabletku. Lactanon stojí asi 100 kč 30 tablet, Laktazym stojí 160 kč za 60 tablet.
    Návštěvník (Pá, 22. 1. 2021 - 12:01)
    a dnes se dá koupit i mléko bez laktozy....stojí 24 kč, podle obchodu nebo někdy v Lidlu v akci i za 16 kč. to samé i pacholíky, sýry a jogurty. jsou ale dražší.
    Ríša (Út, 26. 1. 2021 - 08:01)
    Já se snažim mléku vyhýbat, ale co si nedokáži odepřít je občas svíčková, kulajda a pod. V tom případě přijde tableta laktázy vhod.
    Reklama