Reklama

Gomasio - zdravé ochucovadlo

Gomasio je ochucovadlo připravené ze sezamových či jiných semen a mořské soli. Používá se jako přísadu do salátů, polévek, na uvařenou rýži či jiné obiloviny. Gomasio neutralizuje překyselení krve a tím mírní únavu i rozličné zdravotní potíže, vyživuje a posiluje nervový systém a zvyšuje imunitu. Je zdrojem cenných minerálních látek.

Gomasio se připravuje v poměru od 14:1 - 22:1 (semena k soli). Poměr se stanoví podle ročního období, a také zda připravujeme gomasio pro dospělé či děti. 18:1 pro dospělé, 22:1 pro děti. Příprava: Propláchnutá semínka (sezamová, lněná, slunečnicová, ale i maková aj. lehce opražíme na suché předehřáté pánvi, opatrně mícháme dřevěnou vařečkou (dostatečně opražená jsou tehdy, když začínají praskat). Pak opražíme mořskou sůl několik minut na pánvi a stále mícháme. Opraženou sůl a semínka potom vložíme do mlýnku na mák a umeleme.


Lepší možností je využít tradičního postupu výroby gomasia:

Opraženou sůl dáme do speciálního hmoždíře suribachi a třeme, pak přidáme opražená semena a obě součásti pomalu třeme společně. Semena rozmělníme tak, aby 80% bylo rozemletých, 20% celých.


Gomasio (též někdy nazývané sezamová sůl) se uchovává v lednici maximálně po dobu jednoho týdně, pak hrozí jeho žluknutí. Obsahuje velké množství vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Dodává slanou chuť s menším množstvím koncentrované soli, která je zde navíc vhodně navázána na sezamový olej.


Autor: mk

Reklama
Reklama

Komentáře

Vladimír (Ne, 10. 2. 2008 - 10:02)
Trvanlivost (stabilita) gomasia závisí na použitém druhu semínek. Rychle žlukne pouze z lněného, jelikož lněný olej je velmi nestabilní. Pak makové, celkem v pohodě je slunečnicové, lze skladovat i několik týdnů, nejdéle vydrží sezamové, protože sezamový olej patří k nejstabilnějším vůbec. Totéž platí i pro přípravu halvy. Informace s rychlým žluknutím sezamového gomasia je nesmysl, který kdosi kdysi vypustil a od té doby to opisuje jeden "odborník" od druhého. Je to bohužel nemoc internetu.
:-)
jana (Ne, 10. 2. 2008 - 16:02)
zajímalo by mě, jak se má správně gomasio připravovat. nevím, zda někde nedělám chybu
Reklama